Hatay Usulü Künefe Tarifi

Bu gün Blogumda Hatay Usulü Evde Künefe Tarifini sizlerle paylaşacağım. İnternette birçok künefe tarifiyle karşılaşmanız mümkün en doğru künefe tarifi için en doğru yerdesiniz;

evde künefe yapımı
Hatay usulü evde künefe tarifi

 Malzemeler

  • 500 gr Tel Kadayıf
  • 250 gr Tereyağı
  • 250 gr tuzsuz peynir
  • 2 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı Su
  • 1-2DamlaLimon
Öncelikle birkaç ince ayrıntıyı paylaşayım;

Tel kadayıf; Satın alacağınız tel kadayıfın günlük taze kadayıf olduğuna dikkat edin. 
Tereyağı     ; Ev yapımı tereyağı kullanırsanız lezzetine lezzet katmış olacaksınız.
Tuzsuz künefelik peynir;  Hatay usulü bir Künefeyi künefe yapan asıl malzeme Hatay'a has olan tuzsuz peynirdir. Eğer Hatay dışında yaşıyorsanız bu peyniri bulmanız biraz zor olabilir. Bu peyniri pazarda peynir satan pazarcı teyzelerden rica ederseniz belki size yardımcı olabilirler. Bir diğer alternatif ''benim kullandığım yöntem'' artık birçok ilimizde künefe yapan lokantalara pastaneler rastlamak mümkün. Şanslıysanız bu kişilerden satın alabilirsiniz. Unutmayın Hatay usulü künefeyi künefe yapan asıl malzeme peyniridir.
  • Kullanacağımız tepsi bakır yada alüminyum olursa daha iyi sonuç alınır;

Hatay Usulü Evde Künefe Tarifi -Künefenin Hazırlanışı


  • İlk olarak  şerbetimizi hazırlamalıyız. Çünkü künefemiz sıcak şerbetimiz ise soğuk olmalıdır.
Hatay usulü künefemizin şerbetinin hazırlanışı ;

Evde künefe yapmak zor bir işlem gibi gözükebilir. Ama malzemeleriniz varsa çok basittir.
Küçük bir tencereye 2 su bardağı toz şekerimizi ve 1 su bardağı suyumuzu döküyoruz. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıyoruz ve yaklaşık 10 dakika kadar kaynamasını bekliyoruz. Kıvamına gelince altını kapatıyoruz. 

 Kıvamı geldiğini nasıl anlayacaksınız?

 Karıştırmakta kullandığınız kaşığı şerbet pişerken çıkarın. İşaret ve başparmağınızın arasına kaşıktan şerbet alın ve soğuyuncaya kadar bekleyin. Soğuduktan sonra parmağınız ne çok nede az yapışıyorsa şerbetiniz olmuş demektir. Bu yöntem benden de size armağan olsun;)
Kadayıfın Hazırlanışı;

  • Öncelikle tepsimizi tüplü ocağımızın üstüne koyuyoruz ve ocağımızın altını yakıyoruz. Aldığımız 250 gr tereyağının 200 gramını eritiyoruz. Eriyen tereyağının üzerine kadayıfımızı döküyoruz ve tereyağıyla birlikte karıştırmaya başlıyoruz (tereyağı eridiyse tüpümüzün altını kapatalım) tereyağı ile bulanan kadayıfımızı tiftiklenerek 3 er 4 er santim olarak tiftikliyoruz.
  • Tiftiklendiğimiz tel kadayıfımızı göz kararıyla ikiye bölüyoruz. yarısı tepside kalacak şekilde yarısını da boş bir kaba dolduruyoruz.
  • Yarısı tepside bulunan kadayıfımızı yaklaşık 30cm çapında daire şeklinde açıyoruz ve avucumuzun içiyle bastırıyoruz.
  • Sıra geldi peynire; peynirimizi her yere eşit dağılacak şekilde ince bir şekilde dilimleyerek kadayıfımızın üzerine diziyoruz.
  • Kadayıfımızın diğer yarısını da peynirimizin üzerine aktararak yayıyoruz ve ilk başta yaptığımız gibi avucumuzun içiyle künefemizi bastırıyoruz. 
  • Kenarlardan künefeler saçılmış olabilir onları toparlayalım ve son olarak arta kalan tereyağımızı küçük küçük dilimleyerek künefemizin üzerine dağıtalım.
  • Künefemiz fırına olan yolculuğu için artık hazır. 220 derecede altlı ve üstlü açtığımız fırına atıyoruz (turbo kullanmayalım)

Künefenin piştiğini nasıl anlayacağım;

Alt kısım ve üst kısım kızardıysa künefeniz pişmiş demektir. Ama henüz kızarmadıysa tepsimizi yukarı yada aşağı taşıyarak gerekli yeri kızartana kadar pişirin. 


İkinci altın kural künefe kızarmalı !!!

  • Künefemiz piştiyse son aşamaya geldik demektir. Fırından çıkardığımız künefeyi hiç soğutmadan düz bir yere koyuyoruz ve hemen soğuyan şerbetimizi gezdirerek eşit dağılacak şekilde künefemizin her yerine döküyoruz. Birkaç dakika içinde künefe şerbeti emecektir. 
Soğuk süt ile tüketmeniz tavsiyemdir
HATAY USULÜ EVDE KÜNEFE TARİFİNİ ANLATTIK
AFİYET OLSUN...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İŞ VERENİM BENİ HATALI ÇIKIŞ KODU İLE İŞTEN ÇIKARDI PEKİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRMİYİM

Çin’den Ürün Getirtip Türkiye’de Satmak