İŞ VERENİM BENİ HATALI ÇIKIŞ KODU İLE İŞTEN ÇIKARDI PEKİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRMİYİM

işsizlik-maaşı-püf-noktaları
Kimler işsizlik maaşı alabilir

İşsizlik maaşı almak istiyenler dikkat! Aşşağıda belirttiğim konulara dikkat etmenizi tavsite ederim

İşinizden memnun değilsiniz elinizde olmayan sebeplerle işten çıkmak istiyorsunuz. Yada bunun gibi geçerli veya geçersiz sebepleriniz var ama işten ayrılırken de işsizlik maaşı hakkımı kaybetmek istemiyorum diyorsanız. İşinizden ayrılmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı konular var.

  • İstifa ederek işten çıkmamalısınız. yani bir istifa dilekçesi doldurmamalısınız.
  • Askı çıkış kodu ile (19) çıkış kodu ile işten ayrılmamalısınız. askı çıkış kodu çalışmakta olduğunuz işyeri ile ilişiğinizin devam ettiği anlamına geldiği için işsizlik maaşı almaya hak kazanamazsınız.
  • Son 3 yıl içinde 580 - 590 gibi kritik gün sayınız olduğunu düşünüyorsanız. ssk dan hizmet dökümü alın ve bu günleri tamamlayın
  • Son 120 gün e dikkat önümüzdeki günlerde işten ayrılmayı ve işsizlik maaşı almak istiyorum diyorsanız son 120 gün içerisinde 1 gün de olsa devamsızlık yapmayın. Son 120 günde işyeri değiştirmeyi düşünüyorsanız. Eski iş yerinizden çıktığınız  gün yeni iş yerinize girişinizi yapın. Aksi taktirde arada oluşacak boşluk işsizlik maaşı almanıza mani olacaktır.
  • İş yerinizden çıkışınız verildiyse çıkış kodunuzu kontrol edin ''aşağıda bir cetvel verdim'' size hak kazanmayacağınız bir çıkış verilmiş ise 10 gün içinde SSK sisteminden değiştirme hakkınız vardır.
İşsizlik maaşı hesaplama programı için tıklayın

Bilindiği üzere işsizlik maaşı istifa (kod:03) , disiplin kurulu kararıyla fesih (kod:26) , mevsim bitimi ''askı durumu'' (kod:19) , emeklilik için yaş dışında diğer nedenlerin tamamlaması (kod:14) gibi nedenlerle kişi işsizlik maaşı alamamakta fakat çıkışınızın verildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde işvereninize çıkışınızın hatalı olduğunu bunu değiştirilmesi gerektiğini hatırlatırsanız SSK sisteminden değiştirilip uygun bir kod ile çıkış değişikliği yapabilirsiniz.10 gün geçtikten sonra SSK sisteminde verideğişikliği yapılamamakta.

Peki 10 günü geçerse ne yapabilirsiniz; bu durumda işvereniniz size ihbar ve kıdem tazminatı ödemeyi kabul eder ve bunları belgelendirip işkura bildirir ise sadece hatalı çıkış kodu ile çıkışınız verildiğinden hak kaybınız oluşmuşsa işsizlik maaşını almaya yeniden hak kazanabilirsiniz.


 

SSK İŞTEN ÇIKIŞ KODLARI AŞŞAĞIDADIR 

1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi
HAK KAZANMAZ
2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi
HAK KAZANMAZ
3- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)
HAK KAZANMAZ
4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi.  
HAK KAZANIR
5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi                                                 
HAK KAZANIR
8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle
HAK KAZANMAZ
9- Malulen emeklilik nedeniyle
HAK KAZANMAZ
10- Ölüm
HAK KAZANMAZ
11- İş kazası sonucu ölüm
HAK KAZANMAZ
12- Askerlik
HAK KAZANIR
13- Kadın işçinin evlenmesi
HAK KAZANMAZ
14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması
HAK KAZANMAZ
15- Toplu işçi çıkarma
HAK KAZANIR
16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli
HAK KAZANMAZ
17- İşyerinin kapanmasI
HAK KAZANIR
18- İşin sona ermesi
HAK KAZANIR
19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır)
HAK KAZANMAZ
20- Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.
HAK KAZANMAZ
21- Statü değişikliğİ
HAK KAZANMAZ
22- Diğer nedenler
HAK KAZANMAZ
23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih
HAK KAZANIR
24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih
HAK KAZANIR
25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
HAK KAZANIR
26- Disiplin kurulu kararı ile fesih
HAK KAZANMAZ
27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih
HAK KAZANIR
28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih
HAK KAZANIR
29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
HAK KAZANMAZ
30- Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır)
HAK KAZANMAZ
31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih
HAK KAZANIR
32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih
HAK KAZANIR
34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih
HAK KAZANIR


Yorumlar

  1. Merhaba. 31 mart 2016 itibariyle 13 sene çalıştığım işyerinden çıkışım verildi. Şirketin yetkilileri hafta tatilimi (pazar günü) gelmedi gösterip işsizlik maaşı almamı engellediler. Ne Sgk. ne de İşkur yardımcı olamadı. Dava açabileceğimi söylediler. Dava açsam 1-1,5 seneden evvel sonuçlanmazmış. Tam bir kısır döngü. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşverenin SGK ya verdiği bilgileri verdiği günden itibaren 10 gün içerisinde değiştirtebilirsin. Bunun dışında yapacağın tek şey dava açman olur. Ayrıca sorularını http://piyasaanketi.com/issizlik-maasi-sartlari/ adresinden de sorabilirsin.

      Sil
  2. İşveren değişiklik yapmaya yanaşmıyor. İşkur veya sgk bunu nasıl düzeltebilir.

    YanıtlaSil
  3. İş veren 25. Maddeden iş aktimi fesih etmiştir yanlız aradan 1 ay gecmesine nazaran işveren 29 maddeden iş aktimi feshini iş kura değişiklik olarak göstermiştir bunun için ne yapmam gerekir tşk

    YanıtlaSil
  4. Merhaba 1.5 yıldır çalıştığım işyerinde başka bir çalışan bıçak çekti ve ölümle tehdit etti. İşverenlere bu konuyu ilettigimde olayın 5 tane görgü tanığı olmasına rağmen haksız yere beni de 29 koduyla işten attılar. İhtarname ile düzeltilmesini talep ettim. Başka bir yol izlemem gerekir mı?

    YanıtlaSil
  5. İş yerim 3 ay önce mahkemeden konkordato kararı aldı.Aldığım gercek ücret 5200 tl fakat bordroda 2750 tl gözüküyor.Kasımdan ve Aralık maaşımın alamadığım tutarı 6750 tl idi.08.01.2019 tarihinde iş akdimi haklı fesih sebebiyle iadeli tahütlü olarak ptt den gönderdim posta makbuzunun üzerinede iş akdimi haklı sebeplerle fesih ihtarnamesi diye yazdım.Fakat işveren 15.01 de beni 04.01 tarihinde geçmişe dönük olarak sgk dan 29 madde gösterek işten çıkarmış.Maaşımın 5200 tl olduğunu şirketin antetli imzalı kaşeli Bankaya kredi çekmek için verilmek üzere aldığım yazı ve işverenimle çalışırken kasımdan kalan 1550 tl aralık maaşım 5200 tl toplam 6750 tl ücretimi ödeyin diye yazışmam patronunda onaylayıp ödeyeceğim diyen whatsapp yazışmamız var.Dıger yandan agustos eylu ekim aylarında ise kısmı ödeme aldım hükümet komiserleri alacaklı olduğum kısım için ücret garanti formuna işkura muracat ettirdiler.İskur onayladı fakat 09.01.2019 tarihinde 6750 tl yi muhasebeleri ödedi bunun karşılığında 2750 tl olan tüm bordroları imzaladım ve 31.12.2018 tarihine kadar ücret alacağım kalmamıştır diğer haklarım saklı durmaktadır diye ibraname imzalamıştım.İşkura bu belgeyi vermişler işkur ücret garanti fonundan alacağım parayıda iptal etti bordron 2750 tl sende bu parayı almışsin diyor maaşım 5200 tl elimde belge ve yazışma var kısmi ödeme almıştım kalan 8000 tl yi müracat etmiştik diyorum anlatamıyorum.Hem geriye dönük olarak işten çıkartıldım ben 08.01.2019 tarihinde is akdimi fesih etmiştim onlar 15.01 tarihinde 29 koduyla 04.01 tarihi girip işten çıkarmışlar işsizlik maaşımdan da yararlanamıyorum Ben ne yapacağım

    YanıtlaSil
  6. Merhaba .. Benim adım Aydın Ertan ve Türkiye'nin vatandaşı, "Kredi Finansmanı Evi" adında bir kredi şirketine teşekkür etmek istiyorum. Banka tarafından kredi almaktan birkaç kez reddedildikten sonra reklamlarını aldım çevrimiçi denemeye karar verdim, çünkü bana yardım edecek kimsem yok ve neyse ki, bazı kağıt işleri imzaladıktan ve gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra kolayca kredi aldım ve tanıklığımı çevrimiçi olarak paylaşmaya karar verdim. Benim gibi aynı durum, her tünelin sonunda ışık olması ve sorunlarının çözümünü bulmaktan vazgeçmemesi umuduyla olabilir. Ayrıca, finansal desteğe ihtiyacınız varsa onlarla iletişime geçebilir ve ayrıca bilgilerini çevrimiçi ortamda nasıl edindiğinizi anlatabilirsiniz.

    E-posta adresi: creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hatay Usulü Künefe Tarifi

Çin’den Ürün Getirtip Türkiye’de Satmak