İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI ALMA KOŞULLARI NELERDİR ve İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR


istifa edersem işsizlik maaşı alabilirmiyim
İşsizlik Maaşı Alma Koşulları

İşsiz kalan kişilerin imdadına işsizlik ödeneği(işsizlik maaşı) yetişiyor. işsiz kalan kişilere 10 aya kadar maaş alma imkanı sunuluyor. Ancak bunun belli şartları da var. İşte işsizlik ödeneği hakkında bilinmesi gerekenler ve bunun koşulları.

1. Kimler bu kapsamda faydalanır ? : Bir hizmet akdine dayalı çalışan sigortalılar, sandıklara tabi sigortalılar, ülkemizde çalışma izniyle çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortasının kapsamındadırlar. 
2. Primler hangi kazanç üzerinden hesaplanır?: Brüt kazançtan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payı ile gerçekleşmekte. 

30 GÜNE DİKKAT ! 

3. Peki Nasıl faydalanılır?: İşsizlik sigortası kapsamında herhangi bir işyerinde çalışırken; kendi arzu ve eksikliği dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde primlerini kesintisiz ödeyerek, sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi (sigorta pirimi) ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR'a müracaat ederek iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşuluyla işsizlik sigortası ödeneğinden faydalandırılıyor. 30 gün içinde müracaat edilmez ize, müracaatında gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülür. 
4. Ne kadar süre ödenek  verilir?: Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışan işsizlere 8 ay, bin 80 gün sigortalı olarak çalışan işsizlere 10 ay  işsizlik ödeneği ödenmektedir. 
5. Maaş miktarı nasıl hesaplanır?: Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanır. Bu biçimde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, yüksek maaşlılar için her yıl iki kez artırılan asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemez. 
6. Ödenekten kesinti olur mu?: Damga vergisi kesintisi dışında işsizlik maaşından hiçbir ek kesinti yapılmaz. 
7. Peki işsizlik maaşı nasıl alınır ve nereye başvurmalıyım?: İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar 30 günlük süre içinde yapılır. İşsizler, nüfus cüzdanı ile herhangi bir PTT şubesine müracaat ederek işsizlik maaşlarını alabilir. 
8.Nasıl Başvurulu?: İilinizde ve ya ilçenizde bulunan İŞKUR şubelerinden herhangibirine nüfus cüzdanınız ile birlikte giderek veya internet üzerinden www.iskur.gov.tr adresinden iş arayan bölümüne girerek başvuru yapabilirsiniz.

EĞER YENİ BİR İŞE BAŞLADIYSANIZ 15 GÜN İÇİNDE BİLDİRMEYİ UNUTMAYINIZ !!!

9. Sağlıktan faydalanılır mıyım?: İşsizlik ödeneği alan kişiler, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmış olup, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. 
10. Ödenek alırken bir işte çalışmaya başlarsam ne yapmalıyım?: İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (1 gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden itibaren 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir. Kuruma bilgi verenlerin ödenekleri, (yeniden yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak biçimde işten ayrılınması durumunda) ilgililerin başvurdukları tarih itibarıyla tekrar başlatılır. 

İSTİFA EDENLER DE ALABİLİR!!!

11. İstifa durumunda işsizlik maaşı?: Haklı fesih sebebiyle işten ayrılınırsa alınabilir. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları neden gösterilebilmektedir. İşyerinin el değiştirmesi ya da başka kişinin eline  geçmesi, kapanması, işin ya da işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten menfaatilmış olmak ta işsizlik maaşı almaya hak kazandıran nedenler arasındadır. Aynı şekilde işverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa durumunda işsizlik maaşı almaya hak kazanılır. Tabii işsizlik maaşı için gerekli diğer koşullsrı taşımak kaydıyla... 

HANGİ KOD İLE İŞTEN ÇIKARSAM İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRİM?ÖĞRENMEK İÇİN AŞŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYINIZ
http://isekonomiyasam.blogspot.com.tr/2014/12/is-verenim-beni-hatali-cikis-kodu-ile.html
!!! MERAK ETTİĞİNİZ SORULAR VAR İSE AŞAĞIDAKİ YORUM KISMINDAN YARDIMCI OLABİLİRİM !!!


Yorumlar

  1. merhaba bir sorum vardı;

    ben daha önce 6 aykada işsizlik maaşından almıştım yeniden almam mümkün müdür?

    YanıtlaSil
  2. merhabalar
    işsizlik maaşını 3 er yıllık periyorlar halinde yane her 3 yılda bir alma şansınız vardır. tabi bunun yanında yukardaki şartları da taşımanız gerekmektedir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hatay Usulü Künefe Tarifi

Aliexpress Sipariş Verme

İŞ VERENİM BENİ HATALI ÇIKIŞ KODU İLE İŞTEN ÇIKARDI PEKİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRMİYİM